Topraksız Tarım Sistemleri Nedir ?
Topraksız tarım sistemleri Katı ortam kültürü ve Hidroponik kültür olarak iki başlıkta incelenmektedir. Yetiştirilecek olan bitkiye göre bu sistemlerden bir tanesi seçilmelidir.
Katı ortam kültürü nedir ?
katı ortam kültürü sistemlerinde bitki kökleri besince zenginleştirilmiş olan ortamlarda yetiştirilir. kökler destek görevi gören bir katı ortam kültüründe yetişmektedir. Hidroponik kültüre göre yatırım maliyeti daha yüksektir. Katı ortam kültüründe inorganik ve organik maddeler kullanılır. En çok kullanılan katı ortam kültürü ortamları şunlardır:
1) Cocopeat
2) Perlit
3) Kaya Yünü
4) Torf
5) İşlenmiş Kil Bilyesi
Katı ortam kültürlerinde üretimi genellikle yatak torbalarda ya da saksılarda uygulanmaktadır.
Hidroponik Kültür Nedir ?
Hidroponik kültür bir diğer adıyla su kültürleri bitki köklerinin direk besinli su ile tamasda olduğu yetiştiricilik şeklidir. Kurulum maliyetleri katı ortam kültürü sistemlere göre daha uygun ve yetiştiriciliği de daha kolaydır. Hidroponik kültür kendi içerisinde dört şekilde incelenmektedir bu üretim şekilleri şunlardır:
1) Akan su kültürü: En yaygın olarak kullanılan bu sistemde besinli su bitki köklerine değerek sürekli devir daim halindedir.
2) Durgun su kültürü: En eski topraksız tarım uygulamalarından olan durgun su kültürü günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir. bu sistemde besinli su bir havuz içerine doldurulur ve bitkiler havuz üzerinde yüzerek gelişirler. Havuz içerisindeki su hava pompaları ile havalandırılmaktadır.
3) Aeoroponik kültür: Ticari olarak çok yaygın olmayan bu sistem de açıkta olan bitki köklerine besinli su püskürtme yöntemiyle verilir. Genellikle dikey sistemlerde tercih edilir.
4) Aquaponik kültür: Bitkilerin besin ihtiyaçları balık dışkılarından karşılanan ve doğal bir döngü olarak bilinen bu sistemde doğru yemlenen balıkların beslendikleri sular bitki köklerinde devir daim yaparak bitkiyi beslemektedir.